Server Based Computing

Server based computing (SBC) is een antwoord op de wildgroei en onbeheersbaarheid van lokale bedrijfsnetwerken of “local area networks”. SBC is erop gericht de netwerkapparatuur van een bedrijfsnetwerk inclusief alle applicaties en bedrijfsgegevens centraal te exploiteren. Hierdoor wordt het onderhoud van het netwerk eenvoudiger en goedkoper en kunnen gebruikers sneller over applicaties en gegevens beschikken.

Wijzigingen, bijvoorbeeld de toevoeging van een nieuwe applicatie, hoeven nog maar op één plek te worden uitgevoerd.

Daarbij heeft de techniek van SBC het kenmerk dat de datacommunicatie van de netwerkapparatuur (servers) en de werkstations slechts beperkte capaciteit kost.

Bedrijven waarbij de onderstaande situaties voorkomen hebben een groot voordeel bij het gebruik van server based computing:

  • Bestaan uit meerdere vestigingen maar toch gebruik willen maken van centrale databases.
  • Te maken hebben met frequente updates van applicaties.
  • Hun bedrijfsgegevens of applicaties ook buiten het kantoor met een goede performance wensen te gebruiken.
  • De betrouwbaarheid van hun bedrijfsnetwerk willen vergroten en/of de kosten ervan willen terugdringen.

De afgelopen decennia is de toepassing van informatietechnologie reusachtig gegroeid en heeft zich een ware revolutie afgespeeld. Waar we vijftien jaar geleden nog nauwelijks bekend waren met de personal computer, is het gebruik van Internet voor een groot deel van de Nederlanders nu de normaalste zaak van de wereld. Hetzelfde geldt voor bedrijven en organisaties. Waar medewerkers eerst vooral gebruik maakten van terminals en mainframes, hebben de meeste bedrijven en organisaties nu de beschikking over volledige bedrijfsnetwerken. De bedrijfsnetwerken hebben reken- en opslagcapaciteit naar de eindgebruiker gebracht. En daarmee oneindig meer gebruiksmogelijkheden dan in de tijd van de mainframe-applicaties.

De meeste moderne netwerken zijn gebaseerd op client-server technologie. Daarin vervullen zowel de centrale netwerkapparatuur als de werkstations (vaak personal computers) een rol in de verwerking van gegevens en programmatuur.
Een schaduwzijde van de opkomst en de ontwikkeling van bedrijfsnetwerken is de problematiek van het onderhoud oftewel het beheer. In de tijd van de mainframes werden alle data en applicaties centraal verwerkt en beheerd. In deze tijd had de automatiseringsafdeling alles uitstekend in de hand. De moderne IT-beheerder wordt geconfronteerd met een scala aan hardware, software en infrastructuur die op zichzelf steeds complexer geworden zijn. Bovendien is het tempo waarin bedrijven werken hoger geworden (wijzigingen in de netwerken moeten steeds sneller worden doorgevoerd en storingen moeten steeds sneller worden opgelost).

Server based computing is een netwerktechnologie die ervoor zorgt dat alle gegevens en programma’s die een organisatie gebruikt voor 100% worden geïnstalleerd op één of meerdere centraal opgestelde servers. Werkstations bevatten niet langer programma’s of gegevens van gebruikers en werken alleen nog als communicatiemiddel. De uitwisseling van gegevens tussen de server en de werkstations is minimaal doordat er alleen nog maar beeldscherm-, toetsenbord- en muisinformatie wordt uitgewisseld.

Waarom is server based computing zo interessant? Ten eerste wordt het onderhoud van de automatiseringsmiddelen effectiever en goedkoper omdat de applicaties en de bedrijfsgegevens centraal zijn opgesteld. Ten tweede resulteert server based computing in een veel flexibeler gebruik van applicaties en bedrijfsgegevens.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren. Voor vragen neem contact met ons op.

Online support