Virtualisatie

Om een goed beeld te krijgen van virtualisatie moet u eerst begrijpen wat een virtuele machine is. Er zijn vele omschrijvingen van Virtual Machines beschikbaar op internet. Wat we hier bedoelen met Virtual Machines en de bijbehorende mogelijkheden kan als volgt worden omschreven:

De mogelijkheid om meerdere systemen te opereren op één fysieke hardwareomgeving.

Zoals bij elke ontwikkeling ligt de basis vaak bij een simpele behoefte. De behoefte heeft in dit geval zijn basis liggen bij de desktop. Het was voor veel toepassingen wenselijk om snel te kunnen wisselen tussen verschillende besturingssystemen. Denk aan het wisselen tussen Windows 95 en 98 op één computer, zonder opnieuw op te starten. Een uitkomst voor programmeurs en helpdeskmedewerkers om snel te programmeren en/of problemen op te lossen.

De tijd noch de ontwikkelingen staan stil. Met de komst van snellere, meer vermogende machines, de groei van applicaties en de honger naar het gebruik van informatietechnologie hebben computerparken behoorlijk uit hun jasje doen groeien. De termen ComputerFarm, Serverfarm, Storage Consolidation en Server Consolidation zijn hierdoor algemene begrippen geworden in de monden van ICT-managers, ICT-leveranciers en ICT-consultants. De bedoeling van dergelijke exercities is om op een zo groot mogelijke machine- of storageomgeving zoveel mogelijk te verwerken.

Echter, applicatieleveranciers ontwikkelen hun software dikwijls voor één type besturingssysteem en kan vaak niet in dezelfde omgeving met een andere applicatie samenwerken. Of stel dat het wel kan en u een applicatie wilt upgraden . U zult dan eerst alle andere applicaties moeten nalopen op ditzelfde besturingssysteem om te bezien of er geen ongewenst invloeden zijn. Of stel, u wilt het besturingssysteem upgraden, een nachtmerrie voor menig systeembeheerder: gaat alles nog wel werken als ik dit heb uitgevoerd?
De oplossing: Virtual Machine software.

Betere belasting:
Betere belasting van uw hardware en storage omgeving. Het is in de huidige niet-virtuele omgeving niet vreemd dat u maar 20% of misschien in uiterste gevallen 40%, van uw machine fulltime gebruikt. Eerlijk gezegd is een belasting van minder dan 10% iets dat nog vaker voorkomt. Doordat u de mogelijkheid krijgt om meerdere besturingssystemen in te zetten, kunt u de belasting mogelijk tot bijvoorbeeld 50% of zelfs 70% laten opvoeren. Een duidelijk betere belasting en dus betere justificatie van uw machines. Daar waar u op dit moment mogelijk meerdere opslagkabinetten heeft voor uw machines kunt u nu serieus gaan nadenken over consolidatie. Om veiligheidsredenen heeft u voor uw bedrijfskritische applicaties vaak alles dubbel uitgevoerd. Met Virtual Machines kunt u dit in één keer goed doen en voor bijna alle applicaties toepassen.

Minder beheer- en wachttijden:
Doordat u met Virtual Machines minder machines fysiek hoeft te beheren, zal de tijdsduur van het beheer hiervan afnemen. De tijdsduur van het beheer van de applicaties etc. blijft echter gelijk. Het configureren / installeren van een machine kan echter sneller plaatsvinden. Er is een bedrijf dat een nieuwe virtuele machine aanmaakt binnen twee minuten. Een aanvraag voor een nieuwe of tijdelijke machine resulteert dus niet meer in een aanschaf, maar in een aanvraag van een bepaalde hoeveelheid capaciteit en kan binnen een dag beschikbaar worden gesteld. Dergelijke mogelijkheden besparen enorm veel tijd en ergernis.

Kosteneffectief:
Één enkele machine zal minder ruimte innemen, minder stroom verbruiken en minder warmte produceren. Voor elke machine zal men de nodige netwerkkaarten, noodstroomvoorzieningen etc. geregeld hebben. U heeft er met Virtual Machines minder nodig en kunt afwegen of het niet beter is om snellere en misschien zelfs betrouwbaardere technologie in te zetten.

Sneller:
Het aanmaken van een virtuele machine is als het aanmaken van een bestand op uw harde schijf. Een dergelijke machine kunt u dus ook opslaan of kopiëren op bijvoorbeeld een draagbaar medium zoals cd of dvd. De mogelijkheden hiervan zijn overweldigend. Een testomgeving is een werkelijke simulatie geworden van de operationele omgeving. Het is wenselijk om een dergelijke server i.v.m. geografische spreiding op elke locatie te hebben. Dit kan door het verspreiden van de cd/dvd in een paar dagen of - met een snel netwerk - in een paar uur geregeld zijn.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren. Voor vragen neem contact met ons op.

Online support